RAMP; Välkommen

Aktuellt

Om RAMP

Tidigare

Produktioner

Fotogalleri

Bli medlem!

Sponsring

Kontakt

Länkar


Huvudsaken är att man är frisk

Om pjäsen


Författare:
Urpremiär:
Övrigt:


Astrid Lindgren

En sida tillägnad Astrid Lindgren på engelska
Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby


Författarinnan Astrid Lindgren firade 100 år 2007. Hon föddes som Astrid Anna Emilia Ericsson på gården Näs i närheten av Vimmerby här i Småland den 14 november 1907.
1911 fick Astrid sin första egna bok, Snövit Barnens julkalender, med ”underbara berättelser” som flickan lärde sig utantill.
Hon gick ut skolan 1923 med goda betyg, bästa ämnet var svenska. Hon tyckte om att dansa, på den tiden var det folkdans och jazz som hägrade.
Året därpå, 1924, började Astrid arbeta på Wimmerby tidning. 1926 flyttar hon till Stockholm och föder sitt första barn, som får bo hos en fosterfamilj i Köpenhamn, tills Astrid 1930 gifter sig och blir hemmafru och mamma på heltid. Hon publicerar ett antal julberättelser i ett par tidningar under åren som följer, får en dotter 1934, och extraknäcker som stenograf vid ett arbete på ett kompendium i kriminalteknik… 1940 får hon hemlig anställning på underrättelsetjänstens avd. för brevcensur (där man läser de inkallades brev).
1941, ligger dottern i lunginflammation och ber mamma berätta om ”Pippi Långstrump”, vilket utmynnar i många galna historier - med ett sånt namn kunde det ju inte bli annat, verkar Astrid ha tyckt.
1945 vinner hon en tävling med just Pippi och 1946 kommer första boken och pjäsen om Mästerdetektiven Blomkvist... Och dessförinnan kom ”Huvudsaken är att man är frisk”.
(källa: www.astridlindgren.se, där det bl.a. går att läsa om Astrids första dag i skolan)


Handling i korthet


"Huvudsaken är att man är frisk" är Astrid Lindgrens första pjäs. Den skrevs 1945 och handlar om några ungdomar som beger sig till familjens sportstuga. Väl där finns inte mycket att göra, dåligt väder och "äkta syskonkärlek" råder.
Tjejerna lyssnar en stund på radion och får höra att det smyger omkring en rånmördare i området...
När vädret blir bättre stannar lillasyster Nobban kvar i stugan medan Lena och hennes väninna Monika beger sig till handelsbon. Då knackar det på dörren och vem kommer in om inte en rånmördare..

Det är i alla fall vad Nobban först tror när brodern Görans vän Klas äntrar scenen. Av detta får hon en strålande idé, och får med sig killarna till att lura tjejerna att Klas är rånmördaren. Att Lena och Monika råkar höra vad de planerar och själva vill hämnas tillbaka är nästa vändning i intrigen.


Om vår uppsättning


Speltid:
Regissör:
Medverkande:


19 april-10 maj, 12 september 2007
Frida Andersdotter och Christel Johansson, Ramp
Julia Atterheim, Victoria Sandqvist, Evelina Abrahamsson, Oscar Abrahamsson, Christel Johansson, Daniel Stjärna, Ellinor StjärnaAffisch
Programblad

till Galleriet
Bilder från Kassabrist
Senast uppdaterad: 2014-04-06 * Denna sida uppdaterad: 2014-04-06